In juni 2018 bezocht ik het Parc National de Kahuzi Biega, nabij Bukavu. Na een 6 uur durende trektocht door de brousse konden wij kennismaken met de zilverrug Bon Année en zijn familie. Kahuzi Biega is de enige plaats waar men deze soort in zijn natuurlijke biotoop kan aanschouwen.  Het betreft hier de zogenaamde " gorille des plaines orientales" of  "Gorilla gorilla graueri ", met zijn wetenschappelijke benaming. Het is ook fijn om vast te kunnen stellen dat de parkwachters van Kahuzi Biega nog steeds de nagedachtenis eren van onze landgenoot wijlen Adrien Deschryver die gedurende de jaren 1970 niet enkel conservator van het park was maar ook optrad als beschermer van de bedreigde gorrila's. ( Eddy Merveillie)

In 2013 was ik in Kananga op bezoek bij Pater Ivo Van Volsem  en maakte er deze beelden in het Centrum Mpokolo wa Muoyo waar hij straatkinderen opvangt en alles in het werk stelt om hen weer in het gewone familieleven te laten integreren.  Mpokolo wa Muoyo is één van de projecten in Congo die door onze vereniging wordt gesteund. (Eddy Merveillie)

In 2014 was ik in Mbandaka en omstreken. Een eerste stop werd gemaakt in het dispensarium te Penzele. Vervolgens zijn er beelden van de ontwakende oude missiepost van de Lazaristen in Bikoro nabij het Ntubma meer. Die zondag speelde Bikoro een thuismatch : de thuisploeg is gehuld in oranje T-shirt en groene broek. Ook in Bolenge ging ik  eens verfrissing zoeken aan de boorden van de machtige Congo.  Ik sprak er met de verantwoordelijke van het Institut Superieur de Pêche. Ten slotte volgde er nog een bezoekje aan de restanten van het IRSAC te Mabali. (Eddy Merveillie)

In september 2015 was ik met enkele vrienden uit Arlon op bezoek bij mijn goede vriend Prof. Bruno Lapika Dimomfu die niet alleen aan het hoofd staat van het Departement Antropologie van de UNIKIN maar ook via de plaatselijk ONG "Maison Africaine" een groep van een 40 tal vrouwen steunt die in Kinshasa opvang verzorgen voor weeskinderen. Om iets te doen aan het proteïne-arme dieet maar ook om enkele eigen inkomsten te genereren werd in la commune de Mont Ngafula gestart met een varkenskwekerij. Na een eerste inspectieronde in juli 2015 volgde een tweede in september 2015. Wij zagen dat het goed was, maar wordt zeker opgevolgd ! (Eddy Merveillie)

In oktober 2013 reisde ik met 3 vrienden van Kisangani naar Yahuma. In de prauw, in de jeep 4x4, op de motor en te voet : wij kregen van alles ons deel om regen,  poto - poto en brousse te trotseren. Enkel bij deze manier van reizen krijg je het echte Congo te zien! (Eddy Merveillie)