NONKEL PATER

Deze kaart toont de indeling van Belgisch Congo volgens de aan de verschillende congregaties toegewezen missiegebieden. Hier ziet men de toestand zoals die was in 1923.  Door de jaren heen gebeurden af en toe enkele aanpassingen. Zo werden bijvoorbeeld na 1923 de Trappisten door het Algemeen Kapittel te Rome uit Congo teruggeroepen. Hun missiegebied werd overgenomen door de Missionarissen van het Heilig Hart te Borgerhout. In 1931 werd dan weer een deel van het missiegebied van de Jezuïeten in de Kwilu overgenomen door de Paters Oblaten. 

Witte Pater Edgard Declercq (17/02/1924 - 20/03/2017), oud missionaris in de Maniema, vertelt over zijn eerste aankomst in Congo. Een uitvoerige beschrijving van zijn loopbaan als missionaris in Congo staat te lezen in ons ledenblad nummer : 26DMHKN

De toen 91 jarige Scheutist Pater Jules Van Moerkercke legt uit hoe hij destijds met de boot van de OTRACO tot in Inongo geraakte.  Het fragment werd opgenomen  in april 2012 te Torhout waar enkele missionarissen die reeds eerder getuigd hadden in de VRT-reeks "Nonkel Pater", nogmaals hun verhaal kwamen doen .                                                                                                 

Een compilatie uit filmen geproduceerd voor een Congolees publiek en waarin de rol van de missionaris vaak centraal staat. Fragmenten uit het werk  van oa De Boe, Genval, Cauvin en Abbé Cornil.

Pater in Congo

 Programma waarin Wim Jansen praat met pater B. van den Boom over zijn missiewerk in Kongo. Van den Boom vertelt a.d.h.v. eigen filmmateriaal over zijn werkzaamheden, zijn leven in de Kongo en wat hij na twaalf jaar heeft bereikt op medisch en educatief vlak.

Een Nederlandse Pater in Congo. Het fragment is oorspronkelijk uitgezonden door de AVRO op 16/04/1965 en nadien gebruikt door het historisch magazine "Andere Tijden" van de NPO. ( De beelden bewijzen meteen ook dat ik terecht op mijn hoede ben wanneer ik tijdens mijn reizen weer eens een prauw in moet.)